Kodi XBMC Helix 14 14.1 on Ubuntu 14.04 Trusty Tahr 14.10 Utopic Unicorn Amd Radeon Oss VDPAU


Ha valaki rendelkezik a következő hardware valamelyikével, annak hasznos lehet az alábbi infó:A lista első elemét tartalmazó hardware-t 8GB DDR3 memóriával és 128GB SSD-vel használom. Állítólag 16GB memóriával is működik.
Fogyasztása csekély: kb 22W. Éppen ezért egy PSU120W 120 W-os ATX paneltápegység és egy ACDC12036 12V/3A/36W desktop tápegység párossal hajtom meg. Ami jó az alaplapban, hogy passzív, nincs hangja és nincs benne mozgó alkatrész sem. Ami nem jó, hogy nincs HDMI kimenet, csak DVI, és persze az SPDIF is hiányzik. Ezeket leszámítva HTPC-nek és Desktop-nak is beválik.

Lubuntu 14.04.1-gyel használtam eddig, ma felraktam rá az Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn-t. Kíváncsi voltam, hogy mit hoz ki a gépből a 3.16-os Linux kernel, amibe belerakták a Radeon-t kezelő Open Source Linux Video Driver-t. (A dolog működik az Ubuntu 14.04-es verziójával is, ha frissítjük a Linux Kernel-t a 3.16-os verzióra így: sudo apt-get install --install-recommends linux-generic-lts-utopic xserver-xorg-lts-utopic mesa-vdpau-drivers-lts-utopic libgl1-mesa-glx-lts-utopic libegl1-mesa-drivers-lts-utopic (!!!fontos az előbbi hivatkozás alatti installhoz hozzáadni a mesa-vdpau-drivers-lts-utopic programot!!!) vagy egyszerűen csak az Ubuntu 14.04.2-es verzióját használjuk, ami már a fent említett verziójú Kernelt tartalmazza.)

Az XBMC fórumában találtam egy ide vágó témát. Itt magasztalják a VDPAU-t és lehúzzák a magára hagyott XvBA-t.

Az új Ubuntu-ban a fórumban leírtaknál kevesebbet kell tenni ahhoz, hogy az 1080p-s mkv videók folyamatosan lejátszódjanak:

 1. Az EFI BIOS-ban állítsuk be Advanced módban az NB Configuration alatt az UMA Frame buffer size-ot 512 mb-ra (IGFX Multi-Monitor=Disabled, Primary Video Device=IGFX Video, Integrated Graphics=Force)                                                                                                          
 2. Telepítsük az Ubuntu 14.10 Amd64 Desktop verzóját pendrive-ról/dvd-ről (telepítő pendrive előállítása másik Linux rendszeren: sudo dd if=utopic-desktop-amd64.iso of=/dev/sdX; ide írjuk be a !!!pendrive azonosítóját!!!, amit az fdisk -l paranccsal tudunk lekérdezni)
 3. Indítsuk el a telepítést, válasszuk ki a frissítések letöltését és az mp3 meg egyéb programok telepítését. Swap partíció szerintem felesleges 8GB memória mellé, így azt én nem csináltam. Ez kb 20 perc alatt kész, közben teázzunk, kávézzunk, sörözzünk, etc.
 4. Jelentkezzünk be az imént telepítet OS-be. Nyissunk egy terminal-t amibe írjuk be a következőket:
 • sudo apt-get update
 • sudo apt-get dist-upgrade
 • sudo add-apt-repository ppa:team-xbmc/xbmc-nightly
 • sudo apt-get update
 • sudo apt-get install kodi mesa-vdpau-drivers vdpauinfo lm-sensors mc
 • kodi
És ennyi. (A mesa-vdpau-drivers fontos csomag, nélküle nem lesz folyamatos a full hd filmek lejátszása.) )A fent említett XBMC fórumban még írják, hogy az alább található dolgokat állítsuk be Kodi-ban, de nálam nem kellett:

System ->Video->Acceleration:
VDPAU: On
Prefer VDPAU Mixer: ON
VAAPI: off
Annyit azért még megtettem, hogy Unity felületen PulseAudio-n beállítottam az USB-s hangszóróimat alapértelmezettnek, valamint a hangerejüket, aztán Kodi-ban kiválasztottam a megfelelő Audio kimenetet. Amíg a Unity-ban ezt nem tettem meg, a Kodi-ból nem működött.

Ezekkel a videókkal teszteltem, SSD-ről:
 • killa.sampla.x264.mkv
 • Monsters vs. Aliens - Night of the Living Carrots 1080p.mkv
 • Samsung.Demo.Oceanic.Life.x264.1080p.40Mbps.mkv
Az 1080p-s videók lejátszása közben a 2 CPU mag max 25%-on pörgött.

Itt egy képernyőkép az Ubuntu Áttekintés ablakáról:Sajnos már nem lehet kapni ezt az alaplapot.

Lehet, hogy pár embert elriasztott ez a valótlant állító bejegyzés.

A fenti Acer Aspire V5 alapján ez a GIGABYTE GA-E2100N alaplap is tudja a fenti dolgokat. SPDIF ezen sincs.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése